Information

Rotter udgør en meget reel sundhedsrisiko, både i byen og på landet. Det har vist sig umuligt at udrydde rotter, da de er utrolig tilpasningsdygtige. Da rotterne især bevæger sig rundt via kloaksystemet, er de rene bakteriebomber, de kan overføre mere end 55 forskellige slags sygdomme til mennesker. Udover smitterisikoen anretter rotter skader på bygninger og installationer med deres gnaven. Med deres store mejselformede fortænder kan de gnave sig igennem stort set alle materialer, som er mindre hårde end jern, både aluminium og zink, plast, kalksten og mursten bare deres fortænder kan få fat.

En rotte han er typisk 45 cm lang hvoraf de 20 cm er halen. En han vejer ca. mellem 250-300 g hunnerne er lidt mindre. Hvis vinteren er mild eller rotterne kan flytte indendørs, kan de formere sig hele året. En rotte hun kan få tre til fem kuld på et år, hver består af op til 12 unger. Et rottepar bliver nemt til 50 rotter på et år, der dog set eksempler på at et par ved gode betingelser kan blive til 862 på et år.

Rotter svømmer og dykker godt og klarer sig derfor fint i kloakken. Da den også er en dygtig graver kan den grave sig igennem flere meter jord. Den kan også klatre op ad lodrette ru murer og andet, den kan springe 75 cm i højden ligesom den kan flytte eller løfte dæksler der vejer mere end 1 kilo. En rotte kan klemme sig igennem et hul med en diameter på bare 2 cm.

Hvad er tegn på rotter
Støj på loftet eller under gulvet kan godt være tegn på rotter. Lugt. Rottelugt er en skarp lugt blandet af kloak og svinestald. Lugtene er dog stærkest omkring reden.

Ekskrementer
Rotter efterlader deres ekskrementer på særlige steder og sjældent spredt tilfældigt.

Løbespor
Hvor rotter færdes, afsættes der en fedtet, brunlig belægning.

Huller udendørs
Dukker der umotiveret huller op, uden at der ligger opskrabede jord omkring, eller synker jorden over kloakledningen, kan det være tegn på rotter.

N. E. Jørgensen A/S, Lyne i medierne:
N. E. Jørgensen, Lyne i VesterhavsPosten (som pdf)